architecture & other renditions

Area: 280 m2 //  Location: La Vega, Colombia// 2006 // Designed in collaboration with Natalia Triana and Carlos Galvis

A big wall, clad with locally sourced stone, is the structuring element of the house. The wall isolates the living areas from vehicular access, the roadway and the city. Once the threshold is crossed, the visitor enters an outdoor area compounded by the pool, the jacuzzi and the gazebo. This area of primary social function is bound by two white volumes anchored to the stepped terrain. By following the natural slope of the site, these volumes generate terraced areas open to the views of the valley.

The materials used reflect the value of a humble and simple architecture which responds passively to the climatic conditions of the site. Casa Q is reminiscent of the spatial traditions of the region, yet updated with contemporary lines and volumes

Un gran muro de piedra extraída localmente es el elemento estructurante del proyecto, éste permite de modo sutil aislar las zonas privadas del acceso vehicular, la carretera y la ciudad. Una vez atravesado el umbral, aparece el área social al aire libre, compuesta por la piscina, el jacuzzi y el quiosco. Delimitando éstas áreas de mayor actividad social y a manera de escenario, se disponen dos volúmenes blancos de dos niveles anclados a la quebrada topografía del terreno, generando varios niveles aterrazados abiertos a las vistas del valle.

 

La combinación de materiales responde el deseo de proyectar una arquitectura sencilla y coherente con las condiciones climáticas del lugar, reminiscente de las tradiciones y espacios de la región, pero de líneas y volúmenes contemporáneos.

All photos by Max Morales